Laurentiu Oprea

Coordonator al Serviciului pentru Drepturile de Autor – Compania Română de Televiziune – TVR, Vicepreședinte UPFAR ARGOA, organizație de gestiune colectivă a producătorilor de filme audiovizuale

Licențiat în studii juridice, Laurențiu Oprea și-a început cariera profesională în cadrul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor în 1997, unde a lucrat până în 2010, ocupând funcția de director în cadrul Direcției Registrări Naționale și Management Colectiv. În această calitate, a contribuit la dezvoltarea sistemului de management colectiv din România și a registrelor naționale în acest domeniu. Laurențiu a făcut parte din echipa de elaborare și susținere a proiectelor legislative în domeniul dreptului de autor și a supravegheat, de asemenea, negocierile între organizațiile de gestiune colectivă și utilizatorii acestora, inclusiv organizatorii de spectacole.

Începând cu anul 2010, Laurențiu Oprea coordonează departamentul de drepturile de autor din cadrul TVR, postul de televiziune public din România și are sarcina de a negocia contractele de drepturi de autor pentru emisiunile și evenimentele TVR (Eurovision), licențierea, înregistrarea mărcilor anti-piraterie și relația cu organizațiile de gestiune colectivă.

Din aprilie 2017 este vicepresedinte al UPFARARGOA, organizația de management colectiv pentru drepturile producătorilor de film și audiovizual.

Este lector în domeniul programelor de formare profesională pentru organizatorii și managerii de spectacole organizat de Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală. Mai mult, Laurențiu a deținut și funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii. Este membru al Asociației științifice pentru drepturile de proprietate intelectuală și membru în echipa editorială a revistei române pentru proprietate intelectuală.