THE DEEP SOUND OF MARAMURES, prezentat în premieră în Piața Mare din Sibiu, la gala East European Music Conference

Sunetele străvechi ale Maramureșului, găsite de un antropolog și reinventate electro în cel mai pur sound contemporan, variind de la ambiental la trance, vor răsuna în Piața Mare din Sibiu joi, 27 iulie, de la ora 22.00, în deschiderea programului Sibiu Festival City: East European Music Conference. Proiectul The Deep Sound of Maramures, un experiment academic translat în muzică, aplaudat la Paris și la Haga, va fi prezentat în premieră la Sibiu în seria concertelor gratuite care vor marca prima reuniune a reprezentanților industriei muzicale europene în România. Se alătură acestui spectacol, cu un performance video exceptional, Cinty Ionescu, un artist care proiectează micro şi macrouniversuri, lumi inventate care potenţează sau contrapunctează muzica. The Deep Sound of Maramureș și Cinty Ionescu vor închide, triumfal, o seară de gală în cadrul căreia mai sunt programate concertele unor artiști de anvergură internațională: olandezii My Baby și britanicul Alex Clare.

The Deep Sound of Maramures RO

Bătăi de demult, misterioase, purtând prin timp mesajele lor pline de forță, alunecă în reprize de trance progresiv sau psy, pentru a se pierde într-un ambiental cu secvențe de pian acustic sau în zone electro-dance experimental. The Deep Sound of Maramures, proiect prezentat în premieră la Haga, apreciat la Paris sau în transmisii duplex către universități din Londra și New York, propune o abordare hibridă interdisciplinară, fiind un mod insolit de prezentare a unor studii academice: selectate dintr-o infinită plajă a posibilelor zgomote naturale, sunetele capătă înțelesuri noi, găsindu-și un loc inedit în cea mai accesibilă zonă a ariei acustice, muzica. Proiect de promovare regională prin cultură, The Deep Sound of Maramures propune un concept nou, care combină multiple elemente, de la spectacolul audiovizual, la secvențe de film documentar, muzică electro experimentală şi o cercetare etno-antropologică despre cultura veche maramureşeană. Spectacolul include intervenții ale unor iluștri artiști etnologi, printre care instrumentist Ștefan Andreica, din Vișeul de sus, și dansatorii “Ansamblul Maramureșului”, condus de doctor Anuța Pop. Proiectul The Deep Sound of Maramureș fascinează în primul rând pentru că reprezintă o extraordinară punte între tradiție și inovație. Sunetele, pornite de la instrumentele tradiționale, sunt prelucrate și transformate, conduse către corespondenții lor contemporani, creați cu ajutorul celor mai noi tehnologii, toate acestea într-un performance avangardist, inovator și interactiv. Chimia care se crează între toate aceste componente este hipnotizantă, iar Peter Gate are o abordare artistică insolită și creativă.

După ce au prezentat acest proiect la București, în parteneriat cu cercetătorul taiwanez Jia-Rey (Gary) Chang, doctor în designul architectural interactiv, faimos, printre altele, pentru o remarcabilă prezentare din cadrul Mercedes Benz Amsterdam Fashion Week 2016, The Deep Sound of Maramureș vine la Sibiu alături de Cinty Ionescu, artist interesat de experimente video și de colaborări hibride interdisciplinare. Deținătoare a unui premiu de excelență pentru design video, acordat la Fringe New York City, Cinty Ionescu a semnat instalații vizuale avangardiste pentru proiecte găzduite de Institutul Cultural Român din New York sau de diverse teatre și spații expoziționale europene.