Ed Bicknell

Ed Bickell este unul dintre managerii/agenţii de top britanici care s-a bucurat de un succes remarcabil de-a lungul carierei sale, reprezentând unii dintre cei mai mari artişti ai planetei. 

La fel ca mulţi alţii, Ed a ajuns să promoveze muzica pe când urma cursurile Hull University, unde a şi petrecut doi ani ca promotor al unor artişti precum Moody Blues (x 3 ), The Who (x 2 ), Led Zeppelin, Jethro Tull, The Muddy Waters Blues Bând, John Lee Hooker, Pink Floyd (x 2 )The Brian Auger Trinity with Julie Driscoll, The Jimi Hendrix Experience , The Crazy World of Arthur Brown, Jon Hiseman’s Colosseum, John Mayall’s Blues Breakers, Family (x 2) , Free, Champion Jack Dupree, Ralph McTell, John Renbourn, Bert Jansch, Michael Chapman şi mulţi alţi artişti de muzică folk şi jazz. 

După ce s-a mutat la Londra în 1969, şi-a continuat drumul ca agent şi a lucrat cu managerul şi directorul de agenţie John Sherry şi Miles Copeland (ca partener), cu Barrie Marshall (acum managing director al Marshall Arts) şi apoi la NEMS (cu Steve Barnett, recent retras de la conducerea Capitol Records) până în 1977. 

Artiştii din Marea Britanie şi din Europa pe care i-a reprezentat îi includ pe Wishbone Ash, Jose Feliciano, Deep Purple, Black Sabbath, Man, The Ramones, Talking Heads, Richie Havens, John Prine, War, Sly and the Family Stone, Bobby Womack, Jimmy Ruffin, Nazareth, Stanley Clarke, alături de mulţii alţii şi fiind, de asemenea, singurul buyer pentru mai multe săli de concerte importante. 

Ed este poate cel mai bine cunoscut drept managerul celor de la Dire Straits, alături de care a fost pentru o lungă perioadă de timp, între 1977 – 2001.

Trupa s-a bucurat de un imens  succes în întreaga lume, cu vânzări de peste 160 de milioane de albume. Ultimele două turnee mondiale ale Dire Straits (1985/6 and 1991/2) au însemnat 10,7 milioane de bilete de vândute, pe când Brothers In Arms a înregistrat 35 de milioane de vânzări fizice şi este unul dintre cele mai bine vândute albume din toate timpurile.  Dire Straits nu a fost singurul artist care a beneficiat de ghidajul expert al lui Ed. Alţi clienţi pe partea de management i-au inclus pe Gerry Rafferty (1978-1984), Mark Knopfleand, pentru proiectele solo şi coloanele sonore pentru filme, (1977 -2001), Bryan Ferry (1986 -1991), Scott Walker (1983 -1988), Paul Brady (1980- 1992) şi The Blue Nile ( 1996-2002) . 

După ce s-a retras din activitatea de management în 2001, Ed a luat o pauză numai pentru a fi recrutat în 2008 pentru a înfiinţa şi coordona divizia de muzică internaţională, responsabilă pentru întreaga lume mai puţin SUA, a agenţiei William Morris (acum Endeavour) de la Londra. 

De-a lungul anilor, Ed a primit unele dintre cele mai prestigioase premii din Marea Britanie:
The ILMC Manager Of The Year Award ( 1992) ,
The Music Week Manager Of The Year ( 1996),
The MMF: Peter Grant Lifetime Achievement Award (1998.)

 

A fost în comitetul fundaţiei regale a Prinţului Charles, The Princes Trust, şi a Sir George Martin’s Music for Montserrat Charity în 1997. A fost membru fondator al Music Managers Forum (MMF) în 1997 şi a rămas un membru activ (la momentul actual fiind incluşi peste 8000 de manageri). A fost investitor şi rămâne un susţinător al Ronnie Scott’s Jazz Club, invitând mulţi artişti pentru ei şi organizând chiar şi două concerte aniversare. 

Din 1990 şi până astăzi, Ed a predat ore legate de muzică la multe universităţi şi colegii britanice care oferă cursuri tematice, a oferit traininguri private organizaţiilor şi, pe lângă că este un invitat foarte căutat, a fost şi moderator al unor interviuri cu figuri importante ale industriei muzicale la conferinţe precum Pollstar, ILMC ( 21 de ani la rând), în Ţările de Jos, Estonia, Toronto, Los Angeles, New York, Austin şi Melbourne, aproape 60 la număr.