Oana Giurgiu

Absolventă de drept și jurnalism, Oana Giurgiu a regizat documentare de televiziune înainte de a începe o carieră în cinematografie.  Primul film la care a lucrat în calitate de director de locții a fost „Moartea domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu, apoi a fost director de producție al filmului maghiar „Delta”, în regia lui Kornél Mundruczó, filmat la Sulina, premiul FIPRESCI la Cannes 2008. A produs trei dintre filmele lui Tudor Giurgiu: „Legături bolnăvicioase” (Berlinale 2006, Panorama); „Despre oameni și melci” (Varșovia IFF) și „De ce eu?” (Berlinale 2015, Panorama), fiind în aceasta perioadă în preproducție cu următorul său film, ”Sibiu 89”. De asemenea, a produs filmul de debut al lui Peter Strickland, „Katalin Varga”, câștigător al premiului ”Ursul de argint” la Berlinale 2009 și desemnat Decoperirea Europeană a Anului 2009 la Premiile Academiei Europene de Film. A fost producătorul executiv al filmului „Sieranevada” de Cristi Puiu și s-a implicat în mai multe co-producții europene, cu Ungaria la filmele, ”Aglaja” regia Krisztina Deak (premiul Golden Orange, în Antalia IFF 2011), „Eden”, regia Agnes Kocsis (Rotterdam IFF 2020) și „Spiral” (Premiul juriului la Varșovia IFF 2020), regia Cecilia Felmeri; cu Slovacia, filmul ”Servants”, regia Ivan Ostrochovsky (Berlinale Encounters 2020) și cu Turcia „Before two Dawns”, regia Selman Nacar (San Sebastian 2021). Oana a produs cel mai mare succes românesc de box office din ultimii ani, „Moromeții 2” și debutul în film al lui Silviu Purcărete,” Undeva la Palilula”.

 A debutat în regie cu un documentar istoric de lung metraj, „Aliyah DaDa”, proiectat în premieră în 2015 la Astra Film Sibiu și IFF Ierusalim, Premiul GOPO pentru cel mai bun documentar românesc. Cel de-al doilea documentar de lung metraj al ei, „Spioni de ocazie” a avut premiera in 2021 la TIFF si a obtinut Mentiunea speciala a juriului la Astra Film Festival Sibiu. 

Oana este Director Executiv și co-fondator al festivalului TIFF (Transilvania International Film Festival) și are o vastă experiență în organizarea de evenimente de la concerte, la festivaluri de modă sau competiții de sporturi alternative.