The Deep Sound of Maramures, prezentat in premiera in Piata Mare din Sibiu, la gala East European Music Conference

Sunetele stravechi ale Maramuresului, gasite de un antropolog si reinventate electro in cel mai pur sound contemporan, variind de la ambiental la trance, vor rasuna in Piata Mare din Sibiu joi, 27 iulie, de la ora 22.00, in deschiderea programului Sibiu Festival City: East European Music Conference. Proiectul The Deep Sound of Maramures, un experiment academic translat in muzica, aplaudat la Paris si la Haga, va fi prezentat in premiera la Sibiu in seria concertelor gratuite care vor marca prima reuniune a reprezentantilor industriei muzicale europene in Romania. Se alatura acestui spectacol, cu un performance video exceptional, Cinty Ionescu, un artist care proiecteaza micro si macrouniversuri, lumi inventate care potenteaza sau contrapuncteaza muzica. The Deep Sound of Maramures si Cinty Ionescu vor inchide, triumfal, o seara de gala in cadrul careia mai sunt programate concertele unor artisti de anvergura internationala: olandezii My Baby si britanicul Alex Clare.

Batai de demult, misterioase, purtand prin timp mesajele lor pline de forta, aluneca in reprize de trance progresiv sau psy, pentru a se pierde intr-un ambiental cu secvente de pian acustic sau in zone electro-dance experimental. The Deep Sound of Maramures, proiect prezentat in premiera la Haga, apreciat la Paris sau in transmisii duplex catre universitati din Londra si New York, propune o abordare hibrida interdisciplinara, fiind un mod insolit de prezentare a unor studii academice: selectate dintr-o infinita plaja a posibilelor zgomote naturale, sunetele capata intelesuri noi, gasindu-si un loc inedit in cea mai accesibila zona a ariei acustice, muzica. Proiect de promovare regionala prin cultura, The Deep Sound of Maramures propune un concept nou, care combina multiple elemente, de la spectacolul audiovizual, la secvente de film documentar, muzica electro experimentala si o cercetare etno-antropologica despre cultura veche maramureseana. Spectacolul include interventii ale unor ilustri artisti etnologi, printre care instrumentist Stefan Andreica, din Viseul de sus, si dansatorii “Ansamblul Maramuresului”, condus de doctor Anuta Pop. Proiectul The Deep Sound of Maramures fascineaza in primul rand pentru ca reprezinta o extraordinara punte intre traditie si inovatie. Sunetele, pornite de la instrumentele traditionale, sunt prelucrate si transformate, conduse catre corespondentii lor contemporani, creati cu ajutorul celor mai noi tehnologii, toate acestea intr-un performance avangardist, inovator si interactiv. Chimia care se creaza intre toate aceste componente este hipnotizanta, iar Peter Gate are o abordare artistica insolita si creativa.

After they have presented this project in Bucharest, in a partnership with Taiwanese researcher Jia-Rey (Gary) Chang, PhD in interactive architectural design, famous, among others, for a remarkable presentations at the Mercedes Benz Amsterdam Fashion Week 2016, The Deep Sound of Maramures comes to Sibiu with Cinty Ionescu, artist interested in video experiments and interdisciplinary hybrid collaborations. Awarded an excellence award for video design by Fringe New York City, Cinty Ionescu has signed visual avant-garde installations for projects hosted by the Romanian Cultural Centre in New York or different theatres or exhibition spaces in Europe.