We’re only human after all!

Nu puteam să ratez ocazia de a folosi un vers din mega hit-ul Rag’n’Bone Man în titlul acestui articol pentru că reprezintă gândurile mele despre tema „Festivaluri într-o Europă în criză″, dar este și un mod simpatic de a promova prima ediție a festivalului AWAKE, unde cap de afiș va fi Rag’n’Bone Man, pentru prima data în România. Puteți afla mai multe pe www.awakefestival.ro ar fi minunat să ne vedem  în inima Transilvaniei în primul weekend din septembrie. Gata, mi-am făcut și treaba de promoter! J

Tema conferinței la care voi participa la EEMC nu este o glumă.

„FESTIVALURI ÎNTR-O EUROPĂ ÎN CRIZĂ.

MULTICULTURALISM VERSUS NAȚIONALISM.

UNITATE VERSUS IZOLARE!″

Nu am fost niciodată un fan al unui anumit tip de muzică, artist sau formație. Pentru mine există „muzică ce îmi place și muzică ce nu-mi place″ și nu mă pot forța să „urăsc″ muzica, orice fel de muzică.

După mine, din punct de vedere muzical, festivalul meu preferat ar fi unul unde pot să văd și o mare trupă rock și una de muzică alternativă și un super artist pop și artiști de orice alt ‚gen‛.

Nu văd un conflict între genuri. Aud doar unitate în vibrații: muzica.

În 2007 când Emagic lansa B’Estfest am pornit tocmai de la ideea că așa vrem să arate festivalul; un loc unde fanii muzicii deschiși tuturor genurilor să se întâlnească și să se bucure împreună de muzică și vibe și să respecte preferințele muzicale ale celorlalți.

Și am împins limitele destul de mult… am avut pe scena principală a festivalului artiști foarte diverși de la Cypress Hill și Wu Tang Clan, Pink sau Nelly Furtado, Franz Ferdinand și The Killers până la Motorhead sau Marylin Manson.

Privind în urmă, acestă strategie ar putea fi totuși și unul dintre motivele pentru care nu mai avem B’Estfest!

Se pare că o mare parte dintre participanții la festivaluri au păreri diferite. Ghinion! Mulți oameni se simt în largul lor doar printre cei ca ei, cei care gândesc la fel, printre cei care au același gusturi și preferințe.

Iar asta nu reprezintă doar tendința în materie de festivaluri de muzică, de aici vine și abordarea politicienilor să promoveze naționalismul, mișcarile anti-imigrație și discursul religios înclinat spre ură.

Deși la nivel personal aș putea regreta asta, ca promoter de festival, care trebuie să plătească facturile, este datoria mea să „dau oamenilor ce își doresc″, nu-i așa?!

AȘA O Fi?

Nu este chiar așa de simplu!

Nu consider că este datoria mea să ‚educ‛ oamenii dar simt o responsabilitate să includ o parte dintre valorile pe care le consider importante pentru o societate funcțională în cadrul festivalului pe care îl aducem la viață.

Vreau sa fiu mândru de festivalul ‚meu‛, chiar dacă din punct de vedere financiar nu își va îndeplini potențialul. Vreau sa însemne ceva, să pornească ceva. De ce nu? Să schimbe ceva pînă la urmă.

Cu noul nostru festival, AWAKE, din punct de vedere muzical urmărim o combinație de artiști FUN & FRESH, însă locația deosebită a festivalului – în inima județului Mureș din Transilvania, o regiune în care s-au stabilit români, unguri și germane, ne oferă ocazia să ne UNIM, să promovăm MULTICULTURALISMUL, să creăm o mică insulă de speranță într-o lume care pare din ce în ce mai pornită să răspundă situațiilor complicate la nivel international cu simple sloganuri și mișcări naționaliste.

Nu facem politică, dar suntem oameni și nu vrem doar să punem pe hartă un nou festival mare, vrem și să împărtășim viziunea noastră despre umanitate cu o varietate cât mai mare de oameni.

Oamenii care caută pacea într-o lume tulburată, cei care vor să învețe despre (și să interacționeze cu) alte culturi decât cele pe care le cunosc și oameni care caută și acceptă ceea ce ne unește în loc să exploateze motivele care ne despart.

Aștept cu interes să întâlnesc câțiva oameni în Sibiu la EEMC.

Între timp, rămâneți Awake!